Haarkleur advies

Lang haar, kort, blond of donker, je kapsel zegt veel over wie je bent, en wie je wil zijn.

Kies de knapste haarkleur bij je huidskleur

Lang haar, kort, blond of donker, je haarkleur vertelt veel over wie je wilt zijn. Maar past je haarkleur wel bij jou? Onderschat nooit de kracht van de juiste haarkleur? Je haarkleur kan namelijk het mooiste in je naar boven halen, maar als je een verkeerde tint kiest bereik je het tegenovergestelde.

Dit zijn de meest voorkomende fouten die mensen maken 

1. Eén monochrome kleur.

Wanneer je je haar in 1 kleur verft, bestaat het risico dat het resultaat vlak en onnatuurlijk is. Highlights en/of lowlights geven je haar diepte en een natuurlijke look. Net alsof het door de zon is opgelicht. Het flatteertje uiterlijk en bovendien lijkt je haar dikker.

2. Blijf niet vasthouden aan de kleur die je als tiener had.

Dit geldt zeker voor brunettes. Het lijkt namelijk volkomen logisch, wanneer je haar grijs wordt, het te verven in de kleur die je daarvoor had.
Echter, wanneer je ouder wordt neemt niet alleen het pigment in je haar af, ook bij je huidskleur is dit het geval. Het is mooier en zachter om je haar kleur bijvoorbeeld een tintje lichter te verven dan je oorspronkelijke haarkleur. Het geeft je een zachtere en natuurlijke uitstraling. Daarnaast is het een feit dat wanneer je regelmatig je haar verft, de kleur elke x een beetje donkerder wordt. Dit noemen we stapelen. Voorbeeld; Ik kreeg mijn eerste grijze haren toen ik 21 jaar was en nu op mijn 45-ste ben ik bijna helemaal wit (90%). Mijn oorspronkelijke haarkleur was 4N (donkerbruin). En de laatste jaren verfde ik het met 6N (donkerblond) in combinatie met 5N (lichtbruin). Maar doordat je bij mij heel snel mijn uitgroei zag, verfde ik mijn haar om de 3 a 4 weken en vond iedereen dat ik zwart haar had. Sinds deze zomer heb ik highlights, en ik moet stiekem bekennen dat ik dat veel eerder had moeten doen.  

3. Als je verft, verf dan met regelmaat.

Wanneer je ervoor kiest om je haar te verven, houdt het dan bij. Er is niets zo storend en onverzorgd als een uitgroei. heb je een hekel aan verven of vind je het te kostbaar. Doe het dan niet en omarm je grijze haren.  

4. Grijshaar laat je stralen.

Grijze haren zorgen ervoor dat de roze tinten in je huid meer oplicht. Zo komen de blosjes op je wangen ineens naar voren en lijken je lippen ook roder van kleur. Let wel op dat je kleur in je kleding draagt. Met creme of beige lijkt je namelijk meteen een stuk ouder. Tip: minder kleur in je haar, meer kleur in je kleding. 

5. Kies een kleur die je knapper maakt.

Wanneer je er nog niet aan toe bent om je haar grijs te laten worden, kies dan alsjeblieft een haarkleur die in balans is met de kleur van je huid. Doe je dat niet dan accentueer je je rimpels. Lijk je ouder. Je huid ziet er grauw uit en in sommige gevallen lijkt het zelfs alsof je een pruik ophebt.

Let's shine

Welke haarkleur past bij jou?

Als je een ooit een kleuradvies hebt gehad dan is het heel gemakkelijk om een haarkleur te kiezen die je laat stralen. Tijdens een kleuranalyse wordt namelijk je persoonlijke (huid, haar en oog) kleur bepaald. Waarna je de kleur van je kleding, haar en make-up hierop afstemt, creer je uiterlijk balans en straal je van top tot teen.

Koele ondertoon

Wanneer je overwegend een koele huid- , haar- en oogkleur hebt is het mooi om je haar in een koele tint te verven. Zo creëer je balans in je uiterlijk. Dit zijn de zomer- en wintertypes. Heb je een koele ondertoon en kies je toch voor een warme haartint dan vloeien de kleur van je huid en je haar niet in elkaar over. Er ontstaat als het ware een scheidingslijn tussen je huid- en haarkleur waardoor het lijkt of je een pruik op hebt. 

Het grote gevaar

Wanneer je bij de kapper of drogist een haarkleur uitkiest, wordt je als het ware aangetrokken tot warme kleuren. Dit komt omdat kleuren met een warme ondertoon voor je gevoel mooie, sprekende en sprankelende kleuren zijn. Wie kiest er nu voor een saaie en matte haarkleur? Bij lente- en de herfsttype staan deze warme kleuren perfect. Ze zorgen voor uiterlijk balans en laten hen stralen. Helaas geldt dit niet voor de zomer en de winter types, zij zien er juist mooier, stralender en sprankelend uit met een koele haarkleur. (dus juist met een saaie en matte haarkleur) Hierbij een algemene uitleg over seizoenstype, haarkleur en haarverf, om het kiezen van een passende haarkleur gemakkelijk te maken. Gebruik de informatie die op jou van toepassing is.

Toelichting over seizoenstype en haarkleur

Hierbij een algemene uitleg om het kiezen van een passende haarkleur gemakkelijk te maken. Gebruik de informatie die op jou van toepassing is. 

zomertype & wintertype

Zomer- en wintertypes (koele ondertoon) zijn mooist met een koele haarkleur. De ondertoon van de haarkleur is veelal; rood, blauw, paars en groen. Voorbeelden hiervan zijn: roodmahonie, aubergine, askleuren en mattinten.

 

lentetype & herfsttype

Lente en Herfst types (warme ondertoon) zijn het mooist een warme haarkleur. De ondertoon van de haarkleur is veelal; geel en oranje. Bijvoorbeeld, goud en koper, chocoladebruin, hazelnoot, goudblond, espresso, champagne.

Toelichting haarkleurnummers

Het is onmogelijk om alle kleurnamen en kleurnummers te noemen doordat elk merk hierin sterk varieert.  En er telkens nieuwe kleuren bij komen. Er zit wel een duidelijk systeem in. Hieronder  een korte uitleg over haarverfnummers

Alle merken gebruiken kleurnummers of codes op hun haarverftube.

Het cijfer VOOR de punt of letter duidt aan hoe licht of hoe donker de kleur is

Bijvoorbeeld:

 • cijfer voor een punt 5.0
 • cijfer voor een letter 5N
 • 5.0 en 5N zijn exact dezelfde kleuren alleen worden ze beide op een andere manier weergegeven.
 • in beide gevallen geeft het eerste cijfer, dus het cijfer voor de punt of de letter aan hoe licht of donker de kleur is.
 • 5N = lichtbruin natuurkleur.
 • des te hoger het cijfer voor de punt of voor de letter des te lichter de kleur. (10 = licht & 1 = zwart)
 • des te lager het nummer voor de punt of voor de letters, des te donkerder de kleur. (10 = licht & 1 = zwart) 

Alle cijfers VOOR de punt of letter op een rijtje

10 = extra zeer licht blond

9   = zeer licht blond

8   = licht blond

7   = medium blond

6   = donker blond

5   = licht bruin

4   = medium bruin

3   = donker bruin

2   = zeer donker bruin / zwart

1   = zwart (sommige merken eindigen met het cijfer 2, er zijn ook merken die het cijfer 1 gebruiken)

Het cijfer ACHTER de punt of cijfer 

Het cijfer achter de punt of cijfer geeft aan wat de kleurnuance van deze kleur is (koel of warm). Heb je een warme ondertoon in je natuurlijk palet (huid, haar en ogen) dan komt het meestal wel goed omdat je vaak toch die ene mooie sprekende en dus warme kleur uitkiest. Heb je overwegend een koele ondertoon in je natuurlijk palet (huid, haar en ogen) vraag je kapper om je haar in een kleur te verven met een koel/mat/as ondertoon/nuance. Deze kleuren ogen wellicht saai en zijn minder sprekend, ze laten jouw huidskleur juist stralen, terwijl een warme haarkleur bij jou juist minder sprekend oogt.

 Bijvoorbeeld:

 • 5N of 5.0 (5N en 5.0 zijn identiek aan elkaar)
 • de N staat voor Natuurkleur en de 0 achter de punt betekent ook Natuurkleur
 • alle kleuren met een 3 achter de punt of letter zijn sowieso warm! Bijvoorbeeld 9.3 of 10,33 of 8.43. Want 3 staat voor GOUD. Ben je een lente of herfst type dan is dat mooi.
 • zomer en winter types ogen met deze nuance bleekjes en zien er al snel vermoeid uit. Hun huid gaat juist stralen van een haarkleur met een koel/mat/as ondertoon/nuance. 

Opgelet: Ben je bewust van het feit dat je kapper niet altijd op de hoogte is dat een koele haarkleur mooier staat bij een koele huidkleur en een warme tint mooi staat bij een warme huidkleur. Ik heb jaren een eigen kapsalon gehad en heb zelf dit inzicht pas gekregen tijdens mijn opleiding tot kleur- en stijlconsultant. Ik ben me destijds rot geschrokken hoeveel klanten ik met de verkeerde haarkleur naar buiten liet gaan. Het was voor mij echt een eyeopener en ik hoop dat er in de toekomst op kappersscholen meer aandacht is voor dit feit. Helaas zie ik nog steeds heel veel mensen met een verkeerde haarkleur rondlopen.  

Het cijfer ACHTER de punt op een rijtje:

1 = As kleur

2 = Violet kleur

3 = Goud kleur

4 = Oranje kleur

5 = Mahonie / Oranje kleur / Rood kleur (sommige verven met mahonie zijn wat oranje en sommige zijn meer rood. Oranje is mooi wanneer je een warme huidkleur hebt en Rood is mooi wanneer je een koele huidkleur hebt

6 = Rood kleur

7 = Matte kleur

 

Een letter of letters ACHTER de punt op een rijtje:

A = As kleur

V = Violet kleur

G = Goud kleur

O / K = Oranje en koper kleur

M = Mahonie / Oranje kleur / Rood kleur (sommige verven met mahonie zijn wat oranje en sommige zijn meer rood. Oranje is mooi wanneer je een warme huidkleur hebt en Rood is mooi wanneer je een koele huidkleur hebt

R = Rood kleur

M = Matte kleur. M kan dus rood betekenen maar ook mat

 

Twee cijfers ACHTER de punt op een rijtje:

Twee cijfers achter de punt of cijfer betekent een combinatie van twee kleurnuances.

Bijvoorbeeld:

 • In de tweede rij (afbeelding hiernaast) zie je de kleuren 8.43 en 7.43
 • De 8 en de 7 voor de punt geven aan hoe licht of donker de kleur is. 8 = lichter dan 7
 • De combinatie van 4 en 3 geven de combinatie van de kleurnuance aan. 4 staat voor oranje en 3 staat voor goud
 • Het is dus een oranje/goudkleurige tint (nuance)
 • Op de onderste rij zie je staan 6.54. De 6 geeft aan hoe licht of donker de kleur is. Dus donkerblond
 • De .54 staat voor rood en oranje. Dus een combinatie van deze twee nuances. In dit geval dus mooi bij mensen met een warme ondertoon

Extra informatie

 

 

Veel gestelde vragen en weetjes

Hoeveel haren verlies ik per dag?

Je verliest ongeveel 60 tot 80 haren per dag.

Bij mensen met veel haar is dit soms nog meer. Bij mensen met weinig haar is dit vaak iets minder.

Mensen met lange haren schrikken vaak als ze in het doucheputje kijken en zijn bang dat ze echt haaruitval hebben. Schrik niet. Wanneer je 10 lange haren in je hand hebt lijken het er wel 20. Meestal geen reden dus om je zorgen te maken. 

Om de 4 jaar zijn al je haren vernieuwt

Elke dag verlies je haren en gelukkig groeien deze weer opnieuw aan. daar waar je haar openvalt, bij bijvoorbeeld je lok of je scheiding zie je allemaal korte springerige haartjes. Maar natuurlijk zitten deze korte springerige nieuwe haartjes  over je hele hoofd.

Mijn haar breekt af

Veel mensen denken dan ook dat dit allemaal afgebroken haarjtes zijn, maar gelukkig is dat niet het geval. Ze zijn gewoon bezig om weer net zolang te worden als de uiteinde van je haar.Het is wel belangrijk dat je regelmatig je haar laat knippen want anders bestaat de kans dat je haar gaat splijten.

Waarom is mijn haar niet meer zo blond als vroeger?

Je haren worden langzaam donkerder en uiteindelijk worden ze weer lichter (grijs).

Doordat je elke dag haar verliest en de nieuwe haren vaak iets donkerder zijn zie je dat om de 4 jaar je haren donkerder zijn geworden. Leg maar eens foto's van je op een rijtje van toen je 2, 6,10,14,18,20,24,28, 32 jaar was.

Grappig hé?!

Daarom zie je vaak dat mensen die vroegen blond waren, nog steeds hun haar blond verven of highlights hebben. Ze voelen zich een blondine. Sommige proberen het wel eens om hun haar in een donkere kleur te verven (want bij die ene vriendin of collega staat dat zo mooi). Echter is mijn ervaring (uitzonderingen daargelaten) dat wanneer zij hun haar donker verven en ze in de spiegel kijken er voor hun gevoel iets niet klopt.

Buitenkant en binnenkant matchen niet. 

Geen roos maar droge hoofdhuid

Wanneer je last heb van schilfers op je hoofdhuid kan dat 2 dingen betekenen. Of je hebt last van roos of je hebt last van een droge hoofdhuid.

ROOS

Bij roos ontstaan er schilfers op je hoofdhuid omdat je huid sneller nieuwe huidcellen aanmaakt dan de oude afbreekt. hierdoor blijven dode huidcellen als schilfertjes op je hoofdhhuid plakken. Hiervoor gebruik je een antiroosshampoo. Dit is een dieptereinigende shampoo die ervoor zorgt dat de schilfers op je hoofdhuid losweken en verdwijenn.

Echter denken veel mensen dat ze roos hebben tewrijl dit in veel gevallen een droge hoofdhuid is. We wassen in deze tijd eigelijk te vaak en te veel ons haar, waardoor het natuurlijke beschermlaagje op je hoofdhuid verdwijnt. Je hoodhuid wordt droog en jeukt soms. Je kunt dit vergelijken met een droge grond uit de woestijn. Deze is helemaal gebarsten en wanneer je dat zou behandelen met een diepte reinigende shapmoo (zoals bij roos) dan wordt de huid nog droger. Er ontstaan dan schilfers die juist vragen om een verzorgende en verzachtende shampoo.

Mijn haarkleur is geel uitgevallen hoe krijg ik het lichter?

Wanneer je haarkleur wat geliger is uitgevallen dan je hoopte kun je het wassen met zilvershampoo. Vooral bij highlights werkt dit heel erg goed. Bij een geverfde haarkleur zie je minder snel effect.

Schwarzkopf Reflex Silver Shampoo 250 ml voor +/_€ 6 ,00 is een goede keus. Deze verkopen ze bij de drogist en vaak ook bij de supermarkt. Heel veel kappers gebruiken dit merk!

Verandering in uiterlijk

Als je jouw haarkleur een stuk donkerder of lichter maakt verander je uiterlijk.

Was je bijvoorbeeld een contrasterende winter, dan kan het zijn dat je met een lichtere haarkleur veranderd in een medium winter. Of als het verschil nog groter wordt dan kan dit zelfs betekenen dat je veranderd van seizoenstype. Houdt hier rekening mee.

Kortom, als je het haar een stuk lichter of donkerder verft dan verandert je uiterlijk, laat dat dan terug komen in je kleding voor uiterlijk balans.

 • Lichte types zijn mooi met licht en medium kleur kleding.
 • Medium types zijn mooi met overwegend medium kleur kleding. (Ton sur ton)
 • Contrasterende types zijn mooi met contrasterende kleuren. Licht en donker gecombineerd.
 • Donkere types zijn mooi met medium en donkere kleur kleding.

Wat kost een kapseladvies?

De eerste indruk over jou wordt gebaseerd op jouw totale uiterlijk. Een kapsel is daar onlosmakend mee verbonden. Je kan nog zo’n mooi outfit aan hebben, als je haar niet goed zit, dan heeft dat effect op je uiterlijk en hoe jij je voelt.

Omdat veel mensen ontevreden zijn over hun kapsel en veelal te weinig tijd is om al je wensen en behoeft met je eigen kaper te bespreken omdat na een half uur de volgende knipklant aan de beurt is, geef ik speciaal kapsel advies.

Wat kun je verwachten van een kapseladvies?

Mijn advies stopt niet bij kleding, kleur en accessoires. Ik kijk naar jouw totale uiterlijk en zorg ervoor dat jij straalt van top tot teen en van binnen naar buiten!

Vooraf krijg je van mij een thuisopdracht. Tijdens een 2 uur durende VIP-sessie, bespreken we jouw gemaakte thuisopdracht, je wensen, je frustraties, je persoonlijkheid.

en daarnaast kijk ik naar je gezichtsvorm, de kwaliteit van je haren.

Ik kijk naar de kwaliteit van je haren en welk kapsel bij je gezichtsvorm aansluit. Of je haarkleur, (indien geverfd), overeenkomst met de kleur van je huid. (het haar wordt niet geverfd). OWil je dat je kapsel binnen 5 minuten goed zit dan is een zeer bewerkelijk kasel voor jou niet geschikt.

Aansluitend wordt je haar in het gewenste kapsel geknipt.

Na het knippen besteden we tijd aan de dagelijkse verzorging van het haar. Hoe jij je haren het beste zelf kunt stylen. En, welke producten het stylen gemakkelijker maakt.

De kosten voor dit speciale advies is €100

Wil je meer informatie of wil je een afspraak inplannen bel me op: 0622605452 of neem contact met me op via het contactformulier 

Trudy Nabuurs

Hairstilist

Master Integraal Imago expert

NLP & Life coach

Dit is wat klanten zeggen

Als je je innerlijk aan de buitenwereld wil laten zien, Trudy knows what to do for you!

Trudy is een fijn persoon. Het begint met een goed gesprek en een lekker bakje thee, maar ondertussen gebeurt er van alles. Zij kijkt naar je als mens en weet in korte tijd al wat jij nodig hebt, qua uiterlijk, om jezelf wat zekerder te voelen. Zij stelt zich op als een professional en heeft oog voor het gehele plaatje. Zij kijkt verder dan alleen het kapsel dat het beste bij iemand past en ook naar welke kleur het beste past bij een specifieke uitstraling. 
Als je bij Trudy bent geweest, voel je je niet alleen een ander mens doordat zij wat moois met je haar, kleding of stijl heeft gedaan. Je voelt je ook een ander mens omdat zij je ziet en je het gevoel hebt dat al je kwaliteiten gezien mogen worden! Als je graag je innerlijk aan de buitenwereld wil laten zien, maar je weet niet waar je moet beginnen? Trudy knows what to do for you!

Monique Blom

Directie, A Way 2 View