HAARKLEUR TIPS VAN BE-UNIEK                           

Als je van nature overwegend koele huid- , haar- en oogkleur hebt (zomer en wintertypes) is het mooi om je haar in een koele tint te verven. Zo creëer je balans in je uiterlijk en ziet je gelaatskleur er fris en stralend uit. Kies je toch voor een warme tint dan vloeien de kleur van je huid en je haar niet in elkaar over. Er ontstaat als het ware een scheidingslijn tussen je huid- en haarkleur waardoor het lijkt of je een pruik op hebt.

Welke haarkleur past bij jou?

Wanneer je bij de kapper of drogist een haarkleur uitkiest, wordt je als het ware aangetrokken tot warme kleuren. Dit komt omdat kleuren met een warme ondertoon voor je gevoel mooie, sprekende en sprankelende kleuren zijn. Bij lente- en de herfsttype staan deze kleuren perfect en zorgen voor uiterlijk balans. Helaas geldt dit niet voor de zomer en de winter types, zij zien er juist mooier, stralender en sprankelend uit met een koele haarkleur. Hierbij een algemene uitleg over seizoenstype, haarkleur en haarverf,  om het kiezen van een passende haarkleur gemakkelijk te maken. Gebruik de informatie die op jou van toepassing is.

Kortom:

 • Zomer en Winter types zijn mooist met een koele haarkleur. Met een rood, blauw, paars of groene ondertoon. Bijvoorbeeld, roodmahonie, aubergine, askleuren en mattinten.
 • Lente en Herfst types zijn het mooist een warme haarkleur. Met een geel of oranje ondertoon. Bijvoorbeeld, goud en koper, chocoladebruin, hazelnoot, goudblond, espresso, champagne.

KLEURNUMMERS VAN HAARVERF

Het is onmogelijk om alle kleurnamen en kleurnummers te noemen doordat elk merk hierin sterk varieert.  En er telkens nieuwe kleuren bij komen. Er zit wel een duidelijk systeem in. Hieronder  een korte uitleg over haarverfnummers.
 • Alle merken gebruiken kleurnummers of codes/letters op een tube verf

Het cijfer VOOR de punt of  VOOR het cijfer of letter duidt aan hoe licht of hoe donker de kleur is

 • Bijvoorbeeld 5N of 5.0 (5N en 5.0 zijn identiek aan elkaar)
 • In beide gevallen geeft het eerste cijfer, dus het cijfer voor de punt of voor de letter aan hoe licht of donker de kleur is
 •  5N is lichtbruin natuurkleur (5 = lichtbruin & N = Natuurkleur)
 • Des te hoger het cijfer voor de punt of voor de letter des te lichter de kleur. (10 = licht & 1 = zwart)
 • Des te lager het nummer voor de punt of voor de letters, des te donkerder de kleur. (1 = zwart & 10 = licht)

Alle cijfers voor de punt of letter op een rijtje:

10 = extra zeer licht blond 9   = zeer licht blond 8   = licht blond 7   = medium blond 6   = donker blond 5   = licht bruin 4   = medium bruin 3   = donker bruin 2   = zeer donker bruin / zwart 1   = zwart (sommige merken eindigen met het cijfer 2, er zijn ook merken die het cijfer 1 gebruiken)

Het cijfer ACHTER de punt of ACHTER het cijfer geeft aan welke kleurnuance de kleur heeft 

 • Het nummer achter de punt geeft de kleur nuance aan (koel of warm)
 • Bijvoorbeeld 5N of 5.0 (5N en 5.0 zijn identiek aan elkaar
 • De N staat voor Natuurkleur en de 0 achter de punt betekent ook Natuurkleur
 • Alle kleuren met een 3 achter de punt of letter zijn sowieso warm! Bijvoorbeeld 9.3 of 10,33 of 8.43. Want 3 staat voor GOUD. Ben je een lente of herfst type dan is dat mooi. Zomer en winter types ogen met deze nuance bleekjes en zien er vermoeider uit
 • Zomer en winter types; vraag je kapper naar een kleur met een koel/mat/as ondertoon/nuance. Deze zien er minder sprekend uit maar laten jouw huidkleur juist stralen
 • Ben je bewust van het feit dat de kapper niet altijd op de hoogte is van het feit dat een koele kleur mooier staat bij een koele huidkleur en een warme tint mooi staat bij een warme huidkleur. (ik heb dit inzicht ook pas gekregen tijdens mijn kleur- en stijlopleiding) 

Alle cijfers achter de punt of letter op een rijtje:

1 = As kleur 2 = Violet kleur 3 = Goud kleur 4 = Oranje kleur 5 = Mahonie / Oranje kleur / Rood kleur (sommige verven met mahonie zijn wat oranje en sommige zijn meer rood. Oranje is mooi wanneer je een warme huidkleur hebt en Rood is mooi wanneer je een koele huidkleur hebt 6 = Rood kleur 7 = Matte kleur

TWEE cijfers achter de punt of letter betekent een combinatie van TWEE kleurnuances

Hieronder enkele voorbeelden
 • In de tweede rij (afbeelding hieronder) zie je de kleuren 8.43 en 7.43
 • De 8 en de 7 geven aan hoe licht of donker de kleur is. 8 = lichter dan 7
 • De combinatie van 4 en 3 geven de kleurnuance aan. 4 staat voor oranje en 3 staat voor goud
 • Het is dus een oranje/goudkleurige tint (nuance)
 • Op de onderste rij zie je staan 6.54. De 6 geeft aan hoe licht of donker de kleur is. Dus donkerblond
 • De .54 staat voor Rood en oranje. Dus een combinatie van deze twee nuances. In dit geval dus mooi bij mensen met een warme ondertoon

Highlights

Geblondeerde haren worden lichter en minder geel door het te wassen met een zilvershampoo. Schwarzkopf Reflex Silver Shampoo 250 ml +/_  6 euro, is een goede keus. Deze verkopen ze bij de drogist en vaak ook bij de supermarkt. Dit geldt alleen voor geblondeerde highlights. Heel veel kappers gebruiken dit merk!

Verandering in uiterlijk

Als je jouw haarkleur een stuk donkerder of lichter maken verander je uiterlijk. Was je bijvoorbeeld een contrasterende winter, dan kan het zijn dat je met een lichtere haarkleur veranderd in een medium winter. Of als het verschil nog groter wordt dan kan dit zelfs betekenen dat je veranderd van seizoenstype. Houdt hier rekening mee. Kortom, als je het haar een stuk lichter of donkerder verft dan verandert je uiterlijk, laat dat dan terug komen in je kleding voor uiterlijk balans.
 • Lichte types zijn mooi met licht en medium kleur kleding.
 • Medium types zijn mooi met overwegend medium kleur kleding. (Ton sur ton)
 • Contrasterende types zijn mooi met contrasterende kleuren. Licht en donker gecombineerd.
 • Donkere types zijn mooi met medium en donkere kleur kleding.
Heel veel succes met het uitkiezen van kleuren die jouw laten stralen 🙂