Er bloeit iets moois dit voorjaar!

Elke voorjaarsvakantie en herfstvakantie ben ik druk in de weer om mijn huis op te ruimen.

De rest van het jaar stoor ik me namelijk mateloos aan alle stapels papieren, tassen, jassen, huissleutels, lege postpakketjes en al het andere waar ik over struikel.

Gelukkig komt elke week op donderdag ‘de hulp’ bij ons. Heerlijk vind ik dat.

Niet alleen dat het weer citroentjes fris ruikt, maar ook dat het huis één keer per week zo lekker is opgeruimd, dat geeft zo’n rust.

Op woensdagavond roep ik ‘Morgen komt de hulp! Ruimen jullie je kamer op?! Dus niet verplaatsen maar opruimen!’

En ik moet je bekennen, dat als ik het niet vergeet te vragen of te zeggen, mijn jongens dat super goed doen. Waarschijnlijk omdat ze weten dat ik tijdens een ‘inspectieronde’, alles wat niet opgeruimd is parmantig op hun hoge bed deponeer. Ze moeten het dan alsnog opruimen als ze ‘s avonds hun bed in duiken.

Als moeder vind ik dat het mijn taak is om hen bij te brengen dat ze zelf hun rommel moeten opruimen en hun kamer moeten schoonhouden.

Ik hoor mezelf dan ook regelmatig zeggen: “Ik heb het niet geleerd van oma en daar heb ik nog steeds last van”.  

Mijn moeder ruimde alles achter ons op. Zij was en is erg zorgzaam. Een van haar liefdestalen is ’dienend’. Dat is niet mijn liefdestaal…

Ooit het boek ‘De vijf talen van de liefde’ van Gary Chapman gelezen??? Echt een aanrader! Het gaat over de gedachtegoed dat mensen op verschillende manieren uiting geven aan hun liefde voor een ander.

Daarover wellicht een andere keer meer.

Ik wil het graag met je hebben over een ander boek. Een boek dat mij momenteel heel veel brengt.

Ik heb het boek nog niet eens uit, maar ik voel me al een ander mens.

Het gaat hoe dan ook enorm veel effect hebben op mijn omgeving en ‘mijn’ drie mannen. Ik geloof heilig in het feit dat:”Als jij verandert, de omgeving met je mee verandert”.

‘Dit boek’ werkt precies hetzelfde maar dan andersom: Als je omgeving verandert, verander jij”.

Ik heb het over het boek ‘Opgeruimd!’ van Marie Kondo.

Je hebt er vast weleens van gehoord.

Marie Kondo is ‘de’ opruimgoeroe uit Japan.

Mijn beste vriendin heeft haar methode jaren geleden al ontdekt. Het heeft er NIET toe geleid dat ik het ook ben gaan doen, maar toen ik eind januari de Linda (januari 2019) las was ik overtuigd.

Linda schrijft in haar magazine: “Je hebt twee groepen mensen. De opruimers en de verzamelaars”.

“Verzamelaars, de naam zegt het al, verzamelen graag. Ze zijn gek op spullen en dingetjes en kunnen van al die spullen heel moeilijk afstand doen”. 

Tot dan toe herkende ik me niet in de groep verzamelaars. Ik kan heel makkelijk afstand doen van spullen, dacht ik…’ 

Oude schoolrapporten (…oeps, die heb ik ook bewaard), de positiejeans (…nee, die positiejeans heb ik niet meer, maar ik heb nog wel die heerlijke jeans die ik na de zwangerschap veel droeg en nog steeds pas)

De gedateerde feestjurk (…oeps, die heb ik ook bewaard).

De bij elkaar gespaarde Pikachu-collectie van zoonlief die inmiddels 18 jaar is (…hier herken ik mezelf niet in, maar beide zoons hebben dan ook niet zo’n verzameling)

Als ik verder lees kom ik tot de ontdekking dat ik helaas bij de groep verzamelaars hoor. Ook iets wat ik NIET van mijn moeder heb. Zij is heel goed in het wegdoen van spullen. Mijn vader daarentegen, bewaard alles, maar dan ook echt alles. “Want het komt waarschijnlijk ooit nog wel eens van pas”. En meestal klopt dat ook. Ik hoor hem ook vaak zeggen: “Wie wat bewaard die heeft wat”.

Nu ik voor mijn werk veel achter mijn computer zit, merk ik hoeveel onrust al die papieren en rotzooi geeft. Na jaar in jaar uit elke voorjaars- en herfstvakantie op te ruimen, om een week later weer de onrust van alle zooi en rommel te voelen, vallen bij het lezen van de Linda, stiekem toch wel een aantal puzzelstukjes op zijn plek. Ik heb NIET het zorg-gen van mijn moeder en WEL het verzamel-gen van mijn vader.

Meteen struin ik internet af om het boek van Marie Kondo aan te schaffen. Dit is wellicht een oplossing voor de onrust die ik voel.

Toevallig gaan we met het gezin een weekendje naar zee. Ik kies voor het E-book want het papieren boek wordt geleverd als wij weg zijn en natuurlijk wil ik meteen aan de slag.  

In de auto op weg naar zee begin ik al met het lezen van het boek ‘Opgeruimd!’

Ik markeer zinnen als;

  •         Als je het echt grondig doet, zul je je kamer voor altijd netjes kunnen houden, ook al ben je van nature een luie sloddervos.
  •         Een klein beetje opruimen betekent een leven lang opruimen.
  •         Als mensen, hoe vaak ze ook opruimen, steeds opnieuw in de rommel zitten, ligt dat niet aan hun kamer of aan hun spullen, maar aan hun manier van denken.
  •         Zodra je begint, reset je je leven.
  •         Als je kamer schoon en netjes is, kun je niet anders dan naar binnen kijken.

Ik ben meteen bij thuiskomst begonnen met ont-spullen.

Het is 4 weken geleden begonnen, ik heb het boek nog niet eens uit, maar ik voel me zoveel lichter.

De truc is dat je niet per kamer, maar per categorie opruimt. Ik heb inmiddels al heel veel categorieën aangepakt en ben al menig keer naar de gemeentewerf gereden om me te ‘ont’doen van alle ‘spullen’.

Mijn vriendin zei al dat het verslavend werkt en dat is het!

Elk vrije moment dat ik heb bedenk ik welke categorie ik nu kan aanpakken.

Volgens Marie Kondo transformeert je gedrag en je manier van leven door deze drastische aanpak.

Ik voel en merk wat ze bedoelt. Al jaren probeerde ik mijn leven te verbeteren en NIET pas in januari te beginnen met de boekhouding en de administratie van het jaar ervoor.

Het ont-spullen heeft een diepgaand effect. Ik heb zelfs mijn administratie van januari en februari (van dit jaar) al gedaan.

Ik ben van nature een optimist, maar dans sinds het ‘ont-spullen’ nog meer door het leven. Ik zit in een goede flow en dat is wat ik ieder mens gun. Jou ook!

Marie Kondo adviseert als je gaat ‘ont-spullen’ om te beginnen met je kleding. Dit is volgens haar de gemakkelijkste categorie. Ik besluit om deze categorie te bewaren tot het laatst. Als kers op de taart. 

Kleding en accessoires zijn voor mij namelijk meer dan een ‘categorie’. Kleding en accessoires zijn een verlengstuk van mijn persoonlijkheid en daarnaast is het ook mijn werk.

Na 4 weken ont-spullen heb ik ervaren wat een krachtige impact het heeft. De verandering voelt zo sterk en heeft zo’n effect op mijn ‘ZIJN’. 

Ik kan niet wachten om te beginnen met het ont-spullen van mijn kledingkast. 

Al jaren kom ik bij vrouwen, mag ik neuzen in kledingkasten, kan ik rust en overzicht creëren door het samenstellen van kledingcapsules en maak ik boodschappenlijstjes van kledingstukken die een waardevolle aanvulling zijn.

  • Eigenlijk (ont)-zorg ik al jaren, maar dan in andermans huis 😉

Dan heb ik toch wel het zorg-gen van mijn moeder 😉

Weet je wat zo leuk is? Jij kunt meegenieten van de kers op mijn taart!

Binnenkort ga ik een training maken over het ont-spullen van je kledingkast.

Sta jij regelmatig gefrustreerd voor je kledingkast? 

Heb je kleding in je kast hangen die je nauwelijks draagt? Zitten daar toevallig nog aankopen bij waar de kaartjes nog aan hangen? 

Mijn doel met deze online training is dat je rust en overzicht krijgt in je hoofd én in je kledingkast. Dat je geen miskopen meer maakt en oneindig veel combinaties kunt maken met relatief weinig kleding.

Voordat ik de online training lanceer, wil ik zeker weten dat ik al je vragen beantwoord.  

Welke problemen ervaar jij als je voor je kledingkast staat? Welke vragen heb jij over je garderobe?

Let me know!

Thanks

Trudy Nabuurs