Het is vrijdagochtend 9.30 uur.
Ik sta vol verwachting voor het idyllische huis van Anna, ergens in de buurt van Amsterdam.
Op dat moment begint voor mij al de beeldvorming. Ik neem alles in mij op, want wat iemand uit wil stralen zie je niet alleen terug in kleding, maar ook in hun woning en interieur.
Dit zijn ook dingen die ik meeneem in mijn beeldvorming om een passend advies te geven.

Veel tijd krijg ik daar niet voor, want Anna heeft de voordeur al geopend voordat ik de kans krijg om op de bel te drukken.
Na een warm onthaal stap ik vol enthousiasme over de drempel om haar te helpen met haar kleding issues.

Anne is een succesvolle vrouw.
Ze heeft een goede baan in het bedrijfsleven.
Anne houdt van doorpakken en heeft een hekel aan stilstaan, want stilstaan is achteruitgang.
Ze is dan ook een gedreven perfectionist en droomt er al jaren van om als zelfverzekerde vrouwelijke leider het verschil te maken bij een gerenommeerd bedrijf.
Een echte carrièretijger kun je wel zeggen.

Ik hoor je denken, waarom wil ze advies?
Wat is haar hulpvraag? Ze is toch al succesvol?

Tijdens ons vrijblijvende intakegesprek om te polsen of ik iets voor haar kan betekenen vertelt ze me dit:

“Je kleding is het eerste dat mensen van je zien en daar hechten ze veel waarde aan. Ik ben er tijdens mijn werk meer over na gaan denken wat ik uitstraal en hoe ik overkom. Ik merk dat het beeld dat anderen van mij hebben niet klopt met hoe ik mezelf zie en over wil komen”.  

Op mijn vraag hoe en waaraan zij dat (op)merkt, zegt ze het volgende:

“Ik ben een vrouw, blond, klein van stuk.
Ik merk dat het me soms moeite kost om anderen te overtuigen.
Dat vind ik irritant maar het maakt me ook onzeker. Soms zie ik mensen tijdens mijn presentatie of een meeting bedenkelijk naar me kijken. Natuurlijk weet ik niet precies wat ze denken of wat er in hen omgaat, maar op dat moment maakt het mij onzeker”.

Ik merk dat ik dan afgeleid wordt van de inhoud, dat ik ineens bezig ben met hoe ik eruit zie. Dat er misschien iets geks is met mijn haar of dat er brood tussen mijn tanden zit, dat soort dingen.

Begrijp je wat ik bedoel?

Zonder mijn reactie af te wachten gaat ze verder.

“De criticus in mij wordt onzeker”. De feminist in mij wordt boos en denkt: ‘Fuck it! What you see is what you get!’
Hoe dan ook, ik heb er last van.
De vraag is, hoe komt dat en vooral wat ik er aan kan doen?
Ik merk dat het beeld dat men van mij heeft vaak niet klopt met wie ik werkelijk ben.
Ik weet dat mijn uiterlijk daar een belangrijke rol in speelt, want ik voel dat het niet klopt.

Ik wil weten waarom ik bepaalde kledingkeuzes bewust of onbewust maak. Waarom ik de ene keer kleding kies uit veiligheid, de andere keer als statement, maar soms ook uit onzekerheid of angst. Als stel dat ik uitzie als Neelie Smith Kroes, of een ander vooraanstaand persoon in de top dan verwachten mensen dat ook.
Kan ik dat wel waarmaken?
Ik merk dat het veel met mij doet.
Als ik me niet comfortabel voel in mijn kleding, dan sta ik ook niet in mijn kracht.
Kun je daar iets mee, Trudy?

Nou en of..,

Met het geven van kledingadvies heb ik inmiddels veel ervaring. Ik leer je graag hoe je jouw boodschap helder communiceert, op een manier die voor jou prettig voel, zodat anderen aan de buitenkant zien wie jij van binnen bent!

En zo sta ik dan ineens op de drempel bij Anna, ergens in de buurt van Amsterdam.
Het werd een hele leuke sessie.

We bespreken haar kernkwaliteiten, onderzoeken wat haar kledingstijl is, we neuzen in haar kledingkast, waar we rust en overzicht creëren door het maken van kledingcapsules en zo ontstaat er ook een boodschappenlijstje met kledingstukken die voor haar een waardevolle aanvulling zijn.

Stiekem vind ik het wel heel erg leuk om haar reactie met jou te delen.

‘Voor mij is het zakelijk kledingadvies echt een eye-opener geweest. Ik wist al dat kleding een belangrijke rol speelt tijdens een gesprek, presentatie of als je, zoals ik een leidinggevende functie hebt’.
Maar ik had nooit gedacht dat kleding zo’n effect zou hebben op mijn waardigheid, zelfstandigheid en zekerheid.
Het samenstellen van setjes heb ik ook zeer waardevol gevonden. Door het maken van kledingcapsules kan ik veel meer combinaties maken. Het is ongelooflijk tof dat je je daar ook zeker over voelt, omdat je weet dat het allemaal bij elkaar matcht.
Wat ik ook heel fijn vond aan onze samenwerking is jouw oprechtheid en eerlijkheid. Je geeft op een hele fijne manier feedback. Zonder waarde oordeel, niet sturend of leidend. Ik kan zelf een afweging maken wat bij mij past, doordat je aangaf ‘Kijk hier eens naar’ en je verschillende scenario’s liet zien.”Dat vond ik heel prettig en waardevol!”
‘Inmiddels heb ik een aantal nieuwe items van het ‘boodschappenlijstje’ gekocht’. Op het dragen van die items heb ik ook al veel complimentjes gekregen’. Opmerkingen als, ‘Het zit je als gegoten’ of ‘Het past zo goed bij je’.

Het is leuk om te zien en te ervaren dat het ook echt werkt. Blijkbaar straal ik nu uit dat ik klaar ben voor de volgende stap in mijn carrière want ik ben onlangs gevraagd voor een nieuwe opdracht. ‘Dat het nu zo samen komt daar geloof ik wel ik’.
‘Trudy, ontzettend bedankt voor alle inzichten die je me hebt gegeven. Ik voel me echt als de beste versie van mezelf’.

Heb jij ook het gevoel dat er meer uit jezelf en je performance te halen valt? Deze maand bestaat mijn bedrijf 20 jaar en daarom start ik een traject waarin alle expertise, ervaring en kennis van de afgelopen 20 jaar samenkomt.
Doe jij mee met dit bijzondere traject waar je ontdekt dat je kapsel, kleding en stijl een makkelijk middel is om je weer leuker, comfortabeler en mooier te voelen.
Hier lees je meer over het traject en waarom je nu gigantische korting krijgt: https://www.be-uniek.nl/je-toekomstige-ik/